לטענת בכירים בתיאטרון, תוכן ההצגה אושר על ידי המפקחת מטעם משרד החינוך. "הטקסטים לא מצונזרים על ידינו, ואישור הרפרטואר אינו בסמכותינו" נמסר בתגובה ממשרד החינוך.
משרד החינוך והתרבות מממן את פעילותו של תיאטרון ערבי בשם "אל-מידאן" המעלה הצגות בפני צעירים ערביים. אחת ההצגות קוראת לא להתגייס לצה"ל ומועלית במסגרת הנושא "אל-נכבה". ביום ששי האחרון הועלתה ההצגה "סוחמאתא" על שם הכפר שנהרס ב-48', שרוב תושביו הפכו לפליטים בלבנון, סוריה וירדן, ורק כעשרה אחוז נותרו בישאל. ההצגה עוסקת בסיפור הכפר ומוצגת בשטח שבו היה קיים בעבר, על רקע ההריסות.
בשעות אחר הצהריים פקדו את השטח עשרות צופים, רובם תושבי הכפר לשעבר עם בני משפחותיהם, אישי ציבור ואמנים ערביים, וצפו במחזה המגולל את סיפורה של משפחה פליטת הכפר. מספר צופים אחזו בידם את אדמת הכפר וזקני הכפר בכו בזמן ההצגה, המבוססת על סיפורו של הסופר האמריקאי אדווארד מאסט והסופר והבמאי חנא עידי מכפר פקיעין. המחזה הוא מסע של שתי דמויות - הסבא, אותו מגלם השחקן לוטוף נוויסר מנצרת, קשיש שנולד בכפר וגורש ממנו ב-48', המחפש אחר זכרונותיו בין ההריסות, ונכדו, אותו מגלם מייסרה מסרי, נער שנולד וגדל בעיר ישראלית מעורבת, חיפה.
הנכד, המתאהב בצעירה יהודיה מרומניה, מעוניין לשרת בצה"ל. אלא שסבו, שצה"ל גירש אותו ואת משפחתו מביתו ואדמתו, מתנגד לרעיון. הסב לוקח את נכדו לכפר ההרוס בו נולד, ומספר לו על האדמות שהופקעו לטובת ישוב יהודי בשם חוסן, מגולל בפני נכדו את הטראומות שעברו תושבי הכפר ומנסה לשכנעו לא לשרת בצה"ל. ברגע של כעס צועק הסבא על נכדו: "לך תשרת בהגנה ובפלמ"ח ובצבא הכיבוש" ומתאר לו את הדרך בה נכנסו כוחות צה"ל לכפר. בהמשך שואל הנכד את סבו אם היה רוצה לגרש את היהודים ונענה בשלילה. "המקום יכול לקלוט את כולנו. אבל אנו רוצים שיודו במה שעשו וגרמו לנו. על היהודים להתנצל בפנינו" אומר הסב.
בסיום ההצגעה ציין עידי, הבמאי, כי זכה להגשים חלום. "זהו פרויקט תרבותי לאומי לריענון הזכרון שלנו" אמר, הפרויקט לא הסתיים, זוהי ההתחלה של 418 הצגות - מספר הכפרים הערביים שנהרסו. אני קורא לכל אחד מבני עמי שעוסק בתחום הזה או תחום אחר לשתף איתנו פעולה שנוכל לעשות את המיטב שביכולתנו לרענון הזכרון הלאומי".
התיאטרון הערבי בישראל עובד בחסות משרד החינוך והתרבות, המעביר בכל שנה תקציב של כשני מליון שקל למימון הצגות התיאטרון. מימון הצגה זו, "סוחמאתא", ניתן ע"י תיאטרון בוושינגטון אותו מנהל עידי, אולם פעילותו השוטפת של התיאטרון ממומנת ע"י משרד החינוך והתרבות. כמו כן, לטענת בכירים בתיאטרון, התקיימה ישיבה בסוף יולי עם המפקחת על התיאטרון במשרד החינוך, ובמהלכה הוצג בפניה תוכן ההצגה ואושר על ידה.
בתגובה נמסר מלשכת דובר משרד החינוך והתרבות, כי המשרד אכן מתקצב את פעילות התיאטרון, אולם אינו מצנזר טקסטים של ההצגות המופקות בתיאטרון, ואישור הרפרטואר אינו בסמכות המשרד על פי חוק, אלא בסמכות המנהל האומנותי של התיאטרון והנהלתו הציבורית
ג'לאל בנא,
ידיעות הגליל 28.8.98
|